Странице

среда, 15. јануар 2014.

ПЕТА ГОРА

"Пета гора" је прича смештена у IX век пре Христа. Јеврејско царство је подељено на два дела, једно с престоницом у Јерусалиму, а друго у Самарији. Свети пророк Илија је у сукобу са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом, који се клањају идолима и одвраћају народ да служи Богу јединоме и живоме.
Бог наређује пророку Илији да напусти Израиљ. Пут га води у Сарепту, мали град у Либану, у коме се сусреће са једном новом културом управо у време када његовим становницима прети најезда Асираца. 
***
Најбољи ратник је онај који успије да преобрати непријатеља у пријатеља.
***
То је била слобода: осећати оно што срце жели, независно од туђег мишљења.
***
Била је слободна, јер љубав ослобађа.
***
Господ слуша молитве оних који се моле да забораве мржњу. Али оглушује се о оне који хоће да побегну од љубави.
***
„Почни нешто да радиш“, рече скрећући разговор, „тако ће ти време постати савезник, а не непријатељ.“
***
Она извуче из рукава своје хаљине једну глинену таблицу на којој је нешто писало.
– Шта то значи? – упита Илија.
– То је реч: љубав.
Илија је држао плочицу у рукама, не усуђујући се да упита жену зашто му је то предала. На том комадићу глине, у свега неколико црта је био сажет узрок због којег звезде истрајавају на небу, а људи ходе по земљи...
***
Све битке у животу служе да нас нечему науче, укључујући и оне које губимо. Кад порастеш, открићеш да си често бранио лажи, обмањивао себе или патио због глупости. Ако будеш добар ратник, нећеш себе оптуживати због тога – али нипошто не дозволи да се твоје грешке понове.
***
Ако имаш прошлост којом ниси задовољан, сад је тренутак да је заборавиш – настави. Замисли неку нову причу о свом животу, и поверуј у њу. Усредсреди се само на тренутке у којима си успевао оно што си желео и та снага ће ти помоћи да постигнеш све што хоћеш.
***
Једно дете увек може одраслог да научи трима стварима: да буде задовољан без разлога, да се увек нечим занима, и да уме да захтева – свим силама – оно што жели.
***
Сваки човек има име које су му наденули при рођењу, али мора да научи да свој живот назива речју коју је сам изабрао да би том животу дао неки смисао.
***
Један ратник зна да је рат саздан од многих битака и иде напред.
***
„Ветар из пустиње одавно је избрисао наше кораке са песка. Али, са сваким откуцајем мога срца, ја се сећам оног што се догодило, и ти настављаш да корачаш кроз моје снове и моју збиљу. Хвала ти што си укрстила свој пут са мојим.“

"Пета гора"- Пауло Коељо